Intressanta fakta kring behovet att kompetensutveckla äldre och nyanlända
/Vismas rapport Det digitala samhället kartlägger hur individer och organisationer ser på den digitala utvecklingen.
För att ta reda på hur landets befolkning ser på det digitala nuläget och den närmaste framtiden, ur ett digitalt perspektiv, genomfördes även en undersökning via Kantar Sifo. 15 frågor besvarades av 1 008 invånare under juni 2017 via webbenkäter.
Utdrag ur rapporten:
"Den svenska befolkningen anser att det är viktigt att hänga med i digitaliseringen – främst för att förenkla vardagen och förbli konkurrenskra ig i arbetslivet. Sex av tio tycker också att de är mer eller lika digitala jämfört med andra. Samtidigt som majoriteten av svenskarna är positiva till den digitala utvecklingen ser hela 98 procent hinder för vissa samhällsgrupper att hänga med. Framförallt anses digitaliseringen utmanande för de äldre, det menar 88 procent.
De flesta svenskar tycker det är viktigt att hålla sig uppdaterade inom nya digitala lösningar och närmare hälften är positiva till digitaliseringen. Den främsta anledningen är alla nya och spännande innovationer som digitaliseringen för med sig.
I den yngre åldersgruppen (18–29 år) är självförtroendet högst, hela 38 procent tycker att de är mer digitala än genomsnittet. Detta kan jämföras med personer i åldrarna 60–74 år, där endast 13 procent svarar detsamma.
97 procent av befolkningen är även av åsikten att digitaliseringen kan innebära utmaningar för vissa grupper i samhället, främst för äldre personer och nyanlända.
Endast 13% av personer i åldersgruppen 60-74 år anser sig vara lika digitala som resten av befolkningen. Detta kan jämföras med personer i åldersgruppen 18-29 år där 80% anser sig vara lika digitala som resten av befolkningen.
Många personer i Sverige anser att kontakten med vården i högre utsträckning ska skötas digitalt. Samtidigt minskar det digitala kunnandet hos den grupp i samhället som är bland de som har störst kontakt med vården, de över 65 år. "
Rapporten visar på ett stort behov av kompetenshöjning hos dessa grupper men var skall de vända sig. Så vitt jag vet är det bara Apple som anordnar utbildning till dessa grupper med sitt "Today at Apple"-program samt senior-net grupper med lite olika nivåer på sina utbildningar.
Apple finns bara i tre butiker i Sverige medan Senior-net finns över hela Sverige med 46 lokala klubbar och har mer än 9 400 medlemmar. Dessa kan omöjligt täcka in landets behov.